Jdi na obsah Jdi na menu
 


morčata

Tady je pár rad jak se starat o morčíka:

Než si vůbec toto zvířátko pořídíte musíte uvážit pár věcí.Jest-li máte na hobliny klec a stravování a občasnou kontrolu u veterináře peníze, jest-li máte dost času morče je totiž společenské zvíře a jest-li vám nevadí zápach či vyměňování podestýlky morčeti.

Jestli jste si morče přivezli domů (pokud autem tím líp) autobusem nechce ho chvíli dejte ho do připravené klece , jízda autobusem může být pro morče stresující.

Hodně na morče mluvte, nelekejte ho, a pouštějte ho po bytě ať si věci očuchá (pozor jestli máte koberec když se počurá je možné že tam zůstane skvrna).

ObrazekCo asi morče jí:

Seno-(toho by mělo mít vždy dostatek)

zrní-(něco podobného jako pro křečky)

minerální tyčinku-(tu mít nemusí ale obrušuje si konzumováním zoubky, možno dát i starý tvrdý chleba)

kousek jablka, zelí, mrkve i s naťí-(ne tak často aby netrpělo plynatostí)

ObrazekJak často vyměňovat podestýlku:

asi 1 za týden (a nebo podle toho jak jí má poičuranou :-)  )

Jak často morče koupat:

Pokud máme dlouhosrsté morče (peruánské, sheltie , atd.) měli bychom ho koupat jednou za měsíc, hladkosrsté tak jednou za 2-3 měsíce a skinny podle mě KOUPEL ani nepotřebuje (možná jen mokrým navhčit hadřík a tím je umýt).

Kartáčování:

Morče jako všechna jiná zvířata línají.Proto je nutno jim srst pročesávat kartáčem (ve zverimexu vám poradí jaký kartáč je správný), stejně jako u koupání platí že dlouhosrstá morčata 1× denně nebo 1× za dva dny , hladkosrstá 1× za týden.Pokud se se svým morčátkem chystáte na výstavu či jinou akci kde je o vzhled morčete pročesávejte mu týden před akcí srst každý den.

Podestýlka:

Morčeti můžeme podestlat:

Kukuřičnou jemnou podestýlku (hladká, pohlcuje zápach)

Hobliny (nelakované, nemořené, odprášené)

To co se dává do kočičích záchodků (tvrdé při našlapování může bolet morče má velmi jemnou kůži na packách, výhoda-velmi dobře pohlcuje zápach)

POZOR!!!NIKDY NE PILINY!!!!!!!!JSOU MOC JEMNÉ A MALÉ MOHOU SE MORČETI DOSTAT DO OČÍ ČI NOSU!!

Morče je samozřejmě člen rodiny měli bychom o něj pečovat s láskou :-)  .